Veonity

Kan ni kort presentera ert band och vilka ni är? Var kommer ni ifrån?
Samuel: Vi härstammar allihop från Vänersborg. Musikscenen har alltid varit stark i Vänersborg med mycket spelningar och kända band som kom på besök så konsertlivet föll sig ganska naturligt i ungdomsåren. Powermetal är den stil som jag, Anders och Kristoffer växt upp med medan Joels bakgrund är mer i hardcore och progressiv metal.
Varifrån kommer bandnamnet?
Anders: Jag kom med förslaget som är taget ur orden: Vision och Eternity. Två i mina ögon ord som är signifikanta för powermetal. Det blev först Vionity men det såg lite muppigt ut så då slängde vi in ett E istället.

Hur bildades Veonity?
Anders: Jag och Samuel hade under längre tid haft kontakt via mail och sms undertiden som Samuel var i Afrika och arbetade som producent. Det fördes långa diskussioner om när Samuel skulle komma hem och att när han gjorde det så skulle det spelas powermetal i Vänersborg igen.
Kristoffer: Jag kände Anders sedan tidigare och vi har spelat i samma band under tonåren så Anders informerade mig tidigt om hans planer och att han ville ha med mig som basist.
Anders: Vi hade till en början en annan sångare och trummis men de ville inte lägga samma tid och fokus som vi andra. Vi (Anders, Kristoffer, Samuel) satt och pratade om var man kan finna en duktig trummis i 20 – 30 års ålder som bor i närheten av Vänersborg och som vill lägga tid och pengar på att spela powermetal. Plötsligt fick Samuel reda på att en gammal arbetskamrat flyttat hem igen efter musikstudier och han ville spela hårdrock. Joel kom in i bandet och jag tog över sången. Där (2014) kände vi att vår lineup blev komplett.
Hur skulle ni beskriva er musik?
Anders: När jag och Samuel pratade om att starta igång ett powermetalband så ville vi försöka blåsa liv i den goa powermetal som producerades under mitten -90 till början -00. Gitarrbaserat driv med mycket dubbeltramp, tyngd och melodier som direkt sätter sig hos lyssnaren. Vi har valt att inte ha någon syntspelare då vi vill undvika alltför symfoniska inslag i musiken. Vi vill att instrumenten och sången ska vara i fokus.
På den senaste skivan är det exempelvis bara en syntmatta i bakgrunden förutom på låten Frozen där vi kände att ett syntsolo skulle passa perfekt. Solot är spelat av Kaspar Dahlqvist, en fantastisk keyboardist.

Var hämtar ni er inspiration?
Kristoffer: Jag tror att jag, Anders och Samuel lyssnar på i stort sett samma band nu som vi gjorde när vi var yngre, Freedom Call, Gamma Ray, tidiga Helloween, Edguy, Avantasia, de första plattorna av Sonata Arctica, Stratovarius m.m
Joel: Jag lyssnade mest på lite hårdare metal innan jag gick med i Veonity men när jag fick alla dessa band presenterade för mig så fastnade jag direkt.
Anders: Jag är nog för nördig gällande powermetal, lyssnar väldigt sällan på något annat. Lite Gary Moore och country ibland kanske.
Ni har varit ute och turnerat en hel del i Europa, vad är det bästa och det värsta med turnélivet?
Kristoffer: Tro det eller ej så är faktiskt den tid som spenderas utanför scenen oftast den roligaste. Även om det är jävlig skoj att spela live så är vi allihop bra kompisar och har en bra dynamik och det gör att vi alltid har roligt ihop.
Anders: Ja, vi har haft lite funderingar på om jag skulle släppa gitarren och fokusera på sången. Problemet då blir att hitta någon som passar ihop med oss fyra och som dessutom vill lägga samma fokus på bandet som vi. Att fungera off-stage är viktigare än on-stage i mitt tycke.
Samuel: Det jobbigaste med turnélivet är att vi är ju relativt okända så vi får ju oftast sköta allt roddande och fixande själva. Det är ofta slitsamt och sällan en 5-meters promenad till en hiss rätt upp på scenen. Dock är det en del av att spela live så vi gör det ändå med viss glädje.

Var finns den bästa publiken?
Joel: Av de länder vi spelat i så tycker jag att Litauen och Polen levererat över förväntan. Alltid mycket folk redan från insläpp och röjer från start. Nu ska vi ju ut och spela i Tyskland så vi får se om vår bild förändras!
Ni ska ut på Turné med Freedom Call nu i februari, vad har ni för förväntningar?
Anders: Freedom Call är ett av mina absoluta favoritband och jag har lyssnat på dem sen jag var 14-15. Att få åka ut med dem ska bli de roligaste jag gjort. Tyskland är ju hårdrockens Mecka så jag förväntar mig att publiken levererar!
Kristoffer: Det här är vår största turné hittills och jag ser fram emot att få leverera vår musik till det tyska och schweiziska folket och se hur vi tas emot.

Vad kan publiken förvänta sig av Veonity?
Anders: Publiken kan förvänta sig energi och närvaro. Vi älskar att spela live och det både syns och hörs på oss. Om man har lyssnat på oss tidigare så kan man också förvänta sig feta allsångsrefränger och en hel del headbanging!
Har ni några ritualer innan ni går på scen? (armhävningar, står på huvudet, sitter och vrålar på dass?)
Anders: Det här är lika töntigt som det låter: Men när någon i bandet gjort något bra, fixat något till bandet, mailat om något osv, så får han dagens Veonity V. Ett vanligt simpelt segertecken med fingrarna som ett V. På skämt sa jag en gång att vi skulle göra en Veonity-charge inför en spelning. Vi ställde oss i en cirkel och höll in fingrarna i ett V och körde en klassisk Veeeeeeoniity. Sen bröt vi ihop av skratt och enades om att det ska vi fan göra varje gång, och det gör vi! Så om någon skulle se oss stå och vråla i en cirkel backstage någon gång så är det precis lika lamt som det ser ut.

Beskriv er första eller bästa spelning.
Samuel: I mitten av december 2016 så öppnade vi för Sabaton i Litauen. Sabaton är stekheta och drar alltid mycket folk vart de än lirar i stort sett. Publiken där var vråltaggad från start och det var en mäktig upplevelse.
Anders: Kan ju för skojs skull kontra med den värsta spelning vi haft. När en promotor i Slovakien ”glömt” att promota. Ascool klubb men vi spelade i stort sett för bartenderns två juckande hundar. Finns på film när man hör hundarna börja yla när vi sätter igång.

Hur ser framtiden ut för Veonity? Vad är pågång?
Kristoffer: Först och främst är det ju Freedom Call turnén som hägrar under februari i Tyskland och sen ytterligare tre spelningar med Freedom Call och Shadowquest i Göteborg (1:a mars) Stockholm och Finspång. Vi har ett gig på Vicious rock i sommar sen är det lite offtime.
Anders: Sista 6-8 månaderna har varit ganska hektiska med skivsläpp, några strö-gig här och var och uppladdning inför våren och turné, så det ska bli rätt skönt med en lugn sommar.
Samuel: Trots att vi nyss (23/9-16 )släppte vår andra skiva är det snart dags att börja fila på den tredje. Det är en tidskrävande process och eftersom vi allihop jobbar heltid utöver musiken så får man ha en lång tidsplan. Förhoppningen är kunna ha den tredje skivan klar mitten/slutet 2018.

Veonity är:
Anders Sköld  Instrument: Gitarr/sång
Samuel Lundström  Instrument: Gitarr
Kristoffer Lidre  Instrument: Bas
Joel Kollberg    Instrument: Trummor

Webbsidor/sociala medier m.m. (fyll i dom sidor ni har)
Facebook: 
Webbsida:
Instagram:
Twitter:
Youtube: