Sole Syndicate

Kan ni kort presentera ert band och vilka ni är? Var kommer ni ifrån?

Henrik: Vi är ett band från de dalsländska skogarna där jag och Jonas spelat tillsammans i bandet Y.M.I? som slutade fyra i Rock-Sm i början av 90-talet. Fredrik och Gus känner varandra lite lätt sedan tidigare men det är en i stort sett ny konstellation. 

Vad kommer bandnamnet ifrån?

Jonas: Det var väl nåt jag kom på när jag satt och funderade på ett bandnamn och det kom rätt naturligt. Tycker det är snyggt med allitterationer och det lite motsägelsefulla i Sole Syndicate (ensamt syndikat). Det ligger rätt i munnen, låter fett och är lite mystiskt.

Hur bildades Sole Syndicate?

Jonas: Ja det var väl jag som saknade at spela och skriva rockmusik efter ganska många år i countrybandet Tricky Trail. Jag ville ha ett band att repa, skriva och svettas live med. Jag hade under hösten 2015 skrivit ett gäng rocklåtar och kollade runt lite bland folk och hade några olika “rep” innan den slutliga banduppsättningen var klar. När vi fyra träffades och snackade musik kände vi att kemin stämde och 1 januari 2016 var bandet ett faktum. 

Vad var/är ambitionerna med bandet?

Gus: Skriva bra låtar, bli tajta live och ta vår musik ut till folk. Oavsett om det är på skiva, i radio eller live, typ.

Fredrik: Och ha kul under tiden!

Gus: Ja självklart!

Hur skulle ni beskriva er musik?

Jonas: Starka melodier i ett tungt och fett fodral!

Gus: Bra melodier är skitviktigt!

Fredrik: Tunga riff är också viktigt

Henrik: Bra driv i skiten tycker jag är viktigt!

Jonas: Som sagt, starka melodier i ett tungt och fett fodral (med driv) ha ha ha. 

Var hämtar ni er inspiration?

Henrik: Vi kommer ju från samma skola i stort sett rockmusik från 70-, 80-  och 90-talet innan grungen slog igenom 

Några speciella band?

Fredrik: Ja men allt från Led Zeppelin, Thin Lizzy, Journey, tidiga Whitesnake, Van Halen och Purple till 80- och 90-talsband som Ratt, Extreme, Porcupine Tree och Dream Theater även om vi är alldeles för dåliga för att ens försöka spela särskilt progressivt som de senare banden…

Jonas: När det gäller våra texter så skriver jag om det mesta. Det kan vara från banala “sex, drugs and rock and roll”-alster till seriösa ämnen som flyktingkriser,(Some Hope) eller jordens tillstånd (Deliver Us From Evil).

Beskriv er första eller bästa spelning.

Gus: Den första var i Halden, Norge där vi i bandet var ungefär lika många som de i publiken. Nej kanske inte riktigt men det var inte packat direkt. Men kul hade vi! Den bästa hoppas jag alltid är nästa!

Var finns den bästa publiken?

Gus: I Halden?

Jonas: Ha ha! Svårt att svara på. Det är väl alltid bra när publiken kommit för att se just det bandet som lirar och kanske hört några låtar innan. Sjukt kul när publiken sjunger med i låtarna som man skrivit i studion och sedan själv stått och nött i repan. 

Vad kan publiken förvänta sig av Sole Syndicate?
Henrik: Ja LIVE kan man förvänta sig en svettig show där vi verkligen ger allt. Det kan kanske dra iväg i nån låt men fan ingen trött Dream Theater-show. Det är live och vi ska vara tröttast och svettigast när vi går av, inte publiken längst fram.

Har ni några ritualer innan ni går på scen?

Fredrik: Ja det är det där med bar underkropp då… Nej jag tror vi är rätt normala? Innan vi går på scen alltså! Jonas brukar harkla sig en gång.

Hur ser framtiden ut för Sole Syndicate? Vad är på gång?

Gus: Vi skriver för fullt på uppföljaren till GARDEN OF EDEN. Flera låtar är klara och demade och fler blir till i replokalen. 

Jonas: Det som är extra kul med de nya låtarna är att på första plattan GARDEN OF EDEN så var det jag som skrev nästan allt och arrade låtarna i studion. Nu är det Sole Syndicate över låtarna eftersom fler är involverade i skrivarbetet och vi jobbar fram låtarna i replokalen istället för i studion.

Henrik: Dessutom släpper vi snart vår tredje singel med tillhörande video. Uppföljaren till One Step Closer blir Deliver Us From Evil som vi under våren släpper en lyricvideo till. 

Sole Syndicate är:

Jonas Månsson, sång & gitarr

Gus Vson, gitarr

Henrik Zetterlund, trummor

Fredrik Bergqvist, bas

 

Webbsidor/sociala medier

Facebook:

Webbsida: 

Youtube: