Mother Misery

Vilka är ni och hur skulle ni beskriva er musik för de som aldrig hört er?

-Hallå!

Vi är fyra medlemmar. Jag, John Hermansen, Thomas Piehl, Jimmy Lindbergh, Stiff Hell.

Alla härstammar ifrån Enköping men Jimmy bor sedan en lång tid tillbaka i Stockholm.

Hur bildades ni?

-Jag (John) och Thomas snackade med varandra 1998 efter att våra dåvarande band GreyHate och Clench (ex Trash Inc vinnare av rock SM -93) hade fallit isär. Vi bestämde oss för att pröva på att skriva lite låtar ihop och det blev en hel del demos, vi fick med trummisen (Jens Wide) och basisten (Örjan Baudin) från Clench och de följande åren gjorde vi fler låtar som många hamnade på diverse samlingsskivor runtom i Europa. Det dröjde till 2004 innan vi släppte det första albumet Grandiosity.

Vid vår första europaturné byttes trummis och basist ut mot Jimmy Lindbergh (trummor) och Marcus Jäderholm (bas, ex Greyhate), 2008 slutade Marcus och Stiff Hell tog plats bakom basen då vi gjorde vår första Hollandsturné tillsammans med Entombed.

Vad kommer bandnamnet ifrån?

-Jag och Thomas satt i hans lägenhet och spånade på nytt namn till första skivsläppet 2004, vi hette Nosedive innan och tyckte inte att det höll måttet, dessutom fanns det redan ett band med det namnet har jag för mig.

Vi gick igenom lexikon och böcker mm men det slutade med att vi tog två låtnamn vi hade och lade ihop dom. Den ena hette ”Mother” och den andra ”My Misery” varav den senare hamnade på första skivan Grandiosity som ”My Enemy” i stället.

Hur skulle ni beskriva er musik? Var hämtar ni er inspiration? Vad är ambitionerna med bandet?

-Hmm,, alltid lika svårt att beskriva sin egen musik men kanske ungefär som att Soundgarden legat med Stone Sour och fått en melodiös liten kille med namnet Mustasch som lirar schyssta riff och bra melodier he hee.

-Inspirationen till texterna får jag alltid från sånt som händer runt oss själva, vänner eller det som pågår runt omkring i världen idag, dock inget politiskt utan mera om olika människoöden o dyl.

Musiken kommer bara, ofta i form av små riff till att börja med eller sångidéer och utan att vi lyssnar på något för att säga ”sådär ska vi göra” eller ”sådär ska vi låta” men vi inspireras säkert omedvetet av sådant som vi hör från både gammalt och nytt, gamla inspirationskällor är ju de klassiska banden som Kiss, Black Sabbath, DIO, Iron Maiden, Accept, Judas Priest etc etc till all senare musik som kommit fram till nu.

-Ambitionen är att köra på så länge vi har kul och blir taggade av att skriva, repa och spela live och att vi fortfarande får den positiva feedbacken från fans och vänner som vi får.

Beskriv er eller bästa spelning. Var finns den bästa publiken?

-Oj, det har vart många och på helt olika ställen och sätt så jag drar några. Det var mäktigt när vi gled in på Zwarte Cross-festivalen i Holland som hade över 150.000 besökare och backstageområdet var typ större än Enköping. När vår buss äntligen hittar fram till vår scen så står Sepulturas och Anthrax turnébussar uppradade bredvid varandra. Även Helloween och Monster Magnet spelade det året.

Det var även schysst att turnera med Entombed i Holland trots att vi är ganska olika stilmässigt, vi var lite skeptiska inför det första giget men det gick kanon. De flesta verkar ha ganska bred smak ändå.

Vi öppnade för Queensryche (La Torre) i Holland för några år sedan och det var jävligt stort iaf för mig och Stiff som har varit stora fans sedan Operation Mindcrime-tiden.

Men det har även vart tillfällen som t ex när vi spelade på en liten skitklubb i Österrike sent en söndag och dom behandlar oss ganska nonchalant i början för att sedan stå och skrika att vi fan inte får gå av scenen, trots att vi överskridit tiden för absolut tystnad på stället så öser dom upp bärs och sprit på scenen för att vi ska fortsätta. Efter giget ställde sig deras säkerhetsvakt vid utgången och tvingade alla att köpa en skiva på vägen ut ha haa, ingen vågade säga nej för han var fan stor som ett hus.

Vad kan publiken förvänta sig av er? Har ni några ritualer innan ni går på scen?

-Vår ambition är att ge en så bra och tight show som möjligt med hög energi och ett proffsigt framförande av våra låtar, det ska vara så att låtarna får ett annat ”liv” när vi står på scenen jämfört med hur dom låter på platta. Tyvärr inga fasta ritualer innan vi går upp, vi får kanske jobba på det ; )

Hur ser framtiden ut för er? Vad är på gång?

-Vi har precis släppt vår första singel Ashes of your crown från nya plattan MEGALODON och gjort en video på den, hela albumet släpps 12:e januari 2018 på alla digitala plattformar och som CD samt vinyl i två olika färger. Det går att förbeställa redan nu.

Vi spelade precis på årets Rocktober Fest i Annexet / Globen med H.E.A.T, Evergrey, The Quireboys och Bosse Stagman, detta tack vare vårt nya svenska bokningsbolag Scream And Shout Agency som under 2018 kommer jobba med våra bokningar och då först och främst i Skandinavien. Det har redan bokats upp en del klubbspelningar som kommer annonseras nästa år.

Vi har under åren spelat mer utomlands än i Sverige så det ska bli riktigt skönt att göra mer spelningar på hemmaplan och förhoppningsvis även i Norge, Danmark och Finland.

Sång/Gitarr John Hermansen

Gitarr/solo Thomas Piehl

Bas Stiff Hell

Trummor Jimmy Lindbergh

Vi finns på:

Spotify

https://open.spotify.com/artist/5OIDNOvKmFh0ZB0HNqJt7i?si=YzfKfX03

Youtube

www.youtube.com/mothers98

Facebook

www.facebook.com/mothermisery

Instagram

www.instagram.com/mothermisery

Web

www.mothermisery.com

E-post:

Info@mothermisery.com