MÄBE

Vilka är ni och hur skulle du beskriva er musik för de som aldrig hört er?

Mörk…suggestiv…vacker…dynamisk har min musik kallats och det är väl ett rätt bra ingång i hur det låter. Omöjligt att beskriva själv tycker jag, det får andra göra. Genre är jag hur som helst rätt ointresserad av att både definera och hålla mig inom.
Tre fulllängdare har jag släppt, varav den första kom ut 2010.
En ny EP – När rösten i radion sa hans namn – släppes nu i januari 2018. Den innehåller 6 låtar och släpptes på vinyl och digitalt genom Twofaced Productions och Sound Pollution Distribution AB. Låten ni spelar på Pirate Rock – Det dom kallar frid – är hämtad därifrån.
Jag är från Strömstad och det är mitt soloprojekt. De som lirar med mig live varierar lite men Günter Olsson, gitarr – också från Strömstad – och Kent Andreasson(Uddevalla), bas är de som vart med mig oftast och längst.

Hur bildades ni?

Jag hade sysslat med hårdare musik(thrash/death metal och industriprylar) på engelska under i stort sett hela mitt liv och jag kände mig ganska begränsad av både musiken och engelskan så jag började helt enkelt skriva låtar på svenska och bestämde mig rätt tidigt för att inte sätta upp några regler för själva musiken. Den fick helt enkelt komma naturligt och utvecklas efterhand. Sen blev jag tillfrågad om att göra en livegrej här i Strömstad så jag var tvungen att sätta ihop ett liveband och på den vägen har det fortsatt. Detta var nånstans 2002-2003.

Vad kommer bandnamet ifrån?

Mäbe är ett smeknamn jag har haft sen jag var typ 10 bast så det blev bara att jag använde det när detta projekt drog igång. Det är mer ett soloprojekt än band.
Var hämtar du din inspiration? Vad är ambitionerna med bandet?
Saker jag upplever, tänker, läser, ser och hör som är intressant inspirerar mig. Jag har ingen aning om varför men att skriva och vara kreativ känns jävligt viktigt av nån anledning. Överlag är det så att jag måste ha en ingång i texten för att det ska bli en låt. Texterna har definitivt blivit viktigare med åren.
Eftersom jag precis släpps en ny EP så är ambitionerna just nu är att komma iväg ut i landet och lira live. Och det verkar bli så senare i vår/sommar. Inget helt bestämt angångende datum och ställen än men Göteborg verkar få ett besök iallafall!
Sen är alltid ambitionerna för mig personligen att forsätta vara kreativ, och se var det leder mig.

Beskriv er eller bästa spelning. Var finns den bästa publiken?

Det finns ju såklart några gig som sticker ut under åren. Spelning(arna) på Anchor i Stockholm i samband med releasen av första plattan(2010) kommer jag ihåg var jävligt kul. Sen spelade vi på Live At Heart Festivalen i Örebro i somras. Där var en bra spelning.
Bästa publiken vet jag inte. Oavsett var, bara de lyssnar, är närvarande och tar in vad vi gör!

Vad kan publiken förvänta sig av er? Har ni några ritualer innan ni går på scen?

Man har ju alltid nån slags förväntan på sig själv att vara helt fysiskt och psykiskt uttömd efter en spelning och det gäller även för publiken. Att nånstans inte ha riktigt kontroll på vad man har gjort på scen är en bra känsla. När att allt annat försvinner. Det är då man nånstans hoppas att publiken får med sig samma känsla.Det går dock aldrig att styra över det där.
Jag vill helst vara för mig själv minuterna innan man ska på scen, men det är sällan man har möjlighet till det. Annars är det väl mest att pissa och gå på…

Hur ser framtiden ut för er? Vad är pågång?

Det är som sagt på gång med spelnigar framöver så det är egentligen det som är fokus just nu. Hoppas få några spelningar och festivaler bekräftade inom kort. Sen att forsätta promota nya EPn! Det har varit grymt positivt mottagande på den så den känns värd att forsätta pusha.
Och sen skriver jag för fullt på låtar. Får se vad som händer med dom sen…
Klubbar och festivaler som är intresserade av att boka oss framöver ska inte tveka över att ta kontakt!

Mäbe Johansson- Sång, gitarr

Günter Olsson – Gitarr

Kent Andreasson – Bas

? – Trummor

Vi finns på:

Spotify 

Youtube 

Facebook 

Instagram 

Web