Loud `N´ Proud

Vilka är ni och hur skulle ni beskriva er musik för de som aldrig hört er?

Vi heter Loud ‘N’ Proud och spelar riffbaserad hårdrock, med melodi, attityd och sväng. Endast eget material. Släppte vår egenproducerade debutalbum på spotify och liknande digitala medieplattformar i Januari 2018.

Kan ni kort presentera ert band och vilka ni är Var kommer ni ifrån?

Loud ‘N’ Proud från Borås. Mike Wrzos (sång), Kennet Dahlberg (gitarr), Jimmy Donai (gitarr), Elton Dema Shtavica (bas) samt Andreas “Khörven” Nilsson på Trummor.

Hur bildades ni?

Vi bildades runt 2013/2014 på en fest (som alltid) där Jag Kennet (gitarr) och Khörven (trummor) träffades. Vi snackade om att slå våra kloka huvuden ihop och starta upp ett nytt fräckt hårdrocksband. Sagt och gjort Khörven skuttade in i repan någon dag senare, hörde några riff som jag skapat och vi bestämde oss där och då för att tillsammans skapa bra musik som man kunde dricka öl till. Vi spanade efter medlemmar och snart var Jimmy en del av bandet också. Jimmy kände Mike (som egentligen spelade trummor, men som också var begåvad med en rivig sångröst som passade vårt sound. Basister har kommit och gått men till slut hittade vi en stabil basist som blev Loud ‘N’ Prouds sista pusselbit.

Vad kommer bandnamnet ifrån?

Bandnamn är alltid svårt. Delvis ska man ha ett namn som folk kommer ihåg, det ska inte vara för långt och det är en fördel om alla i bandet kan känna sig nöjda med vad vi kallar oss. Mike drog igång en låt från Nasareths platta “Loud ‘N’ Proud” på en fest och eftersom Jag (Kennet) hade huvudet på skaft den blöta kvällen utropade jag att “där har vi det!” Loud ‘N’ Proud ska vi heta och vi ska ha en Björn inkluderad i loggan. Så småningom kontaktade vi Nasareth via mail mest som en rolig grej,  för att berätta vår historia och för att höra vad de tyckte om att vi rippat vårt bandnamn från en av deras skivor. Det var givetvis inga bekymmer utan vi fick tummen upp och ett stort lycka till.

Hur skulle ni beskriva er musik? Var hämtar ni er inspiration? Vad är ambitionerna med bandet?

Loud ‘N’ Proud skriver musik som innehåller melodi, riff, ett skönt gung och attityd utan att det blir för “köttigt”. Vi vill vara tillräckligt mjuka för att mjukisar ska gilla vår musik samtidigt som vi vill vara tillräckligt hårda för att hårdingar ska gilla vår musik och slutligen tillräckligt svängiga för att vår publik ska vilja röra sig till vår musik på ett eller annat sätt.

Vi inspireras av musik vi gillar givetvis samtidigt som vi också blir inspirerade av varandra om någon av oss har någon intressant låtidé. I sådana lägen skriver sig låtarna oftast av sig själva vilket är mycket lättare än att stånga huvuden med varandra i lägen då vi inte alltid är överens.

Beskriv er eller bästa spelning. Var finns den bästa publiken?

Vi är ett band som ger järnet och bjuder på vårt bästa oavsett om det är 5 eller 15000 pers i publiken. En spelning för 50 pers i Dalsjöfors kan vara en  lika intressant och häftig upplevelse som att spela inför 15000 pers på festivalen “Hardh fest” i Rahovec Kosovo dock innebär det senare lite mer av ett spännande äventyr och genererar mer om man ser till den ekonomiska biten. Det är alltid roligt att spela inför mycket folk men det kan också vara häftigt med en mindre intim klubbspelning. Tyskland är en bra arena för rockmusik över lag men Kosovo levererar också. På hemmaplan har vi vänner och familj som kan ställa till med en dundrande fest på våra spelningar. Vi försöker alltid få med oss publiken var vi än kommer för att spela. Alla spelningar är lika viktiga för oss.

Vad kan publiken förvänta sig av er? Har ni några ritualer innan ni går på scen?

Det publiken kan förvänta sig är en bra liveshow som kommer att sätta avtryck på dem. Vi har hört det förut och vi kommer säker få höra det igen “Oj jävlar! trodde inte ni skulle vara så här jävla bra! Riktigt bra spelat!” Det blir fläskiga gitarriff med melodi, attityd och gung. Det finns något som tilltalar dom flesta i vår musik. Ritualer ja vi brukar dricka grisblod, se till att en närliggande kyrka brinner, spela ett parti plockepinn och tillbedja satan innan vi går på scen. Nej inga särskilda ritualer. ta en öl, snacka lite skit och värma upp fingrar och liknande. Ganska tråkiga som dom flesta andra faktiskt, men vi får väl se till att komma på någon givande ritual kanske.

Hur ser framtiden ut för er? Vad är pågång?

Eftersom vi släppte vår egenproducerade skiva “Crossroads” i Januari vill vi ut och spela så mycket som möjligt. Vi skriver ny musik löpande både hemma och i repan. Vi är bokade till en festival i gränna som heter Festival Vettern 30 Juni där bland annat The hawkins och Bonafide också kommer att spela. Vi har kontakter i Tyskland och Albanien som är intresserade av vår musik så vi får se vad som händer. Vi är ständigt på Jakt efter gigs och vill ut och lira så mycket det går. Annars ligger fokus på att få ihop och komponera ny musik till nästa platta.

Mikael Wrzos – Sång

Kennet Dahlberg – Gitarr

Jimmy Donai – Gitarr

Elton Dema Shtavica – Bas

Andreas “Khörven” Nilsson – Trummor