Den Mänskliga Faktorn

Den Mänskliga Faktorn biografi

Den Mänskliga Faktorn föddes 2011, när P.O. Björklund, Olle Grahn och Jonas Slättung, som hade spelat ihop tidigare i andra sammanhang, bestämde sig för att starta ett nytt band.

  • Den 15:e november 2012 släppte bandet sin första skiva, “Den Allra Första EP:n”, med DMF-klassiker som Min älskling och Höghus och himmel.
  • 24 april 2014 kom “II” som innehöll eposen Mjuk som sten och Samma sång.
  • Under 2015 slutade Olle Grahn. 
  • 4:e april 2016 släpptes Den Mänskliga Faktorns tredje skiva, ”Svarta Moln, Vita Björn”, och i samband med releasekalaset för denna skiva presenterades bandets två nya medlemmar, Henrik Pilquist och Sebastian Sandberg, trummor och gitarr respektive. 
  • Under 2018 släppte DMF en låt i månaden direkt på Facebook, inspelad live med både ljud och bild samtidigt i studion. Först ut var gruppens egensinniga tolkning av Bo Kaspers låt, Vi kommer aldrig att dö. Som ny gitarrist fanns nu också Filip Rådberg med i bandet, vilket sålunda gjorde DMF till en kvintett för första gången i gruppens historia. 
  • Den 4/5 2019 släpps Den Mänskliga Faktorns singel, Som bara du gör, en dynamisk sak som både är tung och rockig samtidigt som den kan beskrivas som skör och svävande.

Den Mänskliga Faktorn:
Per Olof Björklund: sång/gitarr
Jonas Slättung: bas/keyboards/sång
Sebastian Sandberg: gitarr/keyboards/sång
Henrik Pilquist: trummor
Filip Rådberg: gitarr

Förutom Den Mänskliga Faktorn, som ju är deras hemmahamn, spelar medlemmarna ofta och gärna med andra band och musiker;

under 2014 skrev Jonas Slättung och spelade in en skiva med Drömriket, ett band som förutom Jonas innehåller Ralf Gyllenhammar (Mustasch), Niclas Engelin (In Flames) och Adde Andréasson (Hardcore Superstar). Han är också verksam i hårdrocksbandet We Sell The Dead som skivdebuterade 2018.
P.O Björklund var en av originalmedlemmarna och trummis/låtskrivare i kultförklarade The Royal Beat Conspiracy. Han har gett ut plattor i eget namn och skrivit och producerat musik för andra artister.
Henrik Pilqvist och Sebastian Sandberg är båda flitigt anlitade live- och studiomusiker på Göteborgs musikscen (Henrik turnerade senast med Kicki Danielsson och Sebastian ingick i Ebbot Lundbergs band).

Filip Rådberg, det senaste tillskottet, kan också ses i fina bandet Flared.


Beskrivning:

Musik som mosar, mjukgör och masserar kropp, själ, hjärta och hjärna. Låtar större än livet självt. Elementen jord, eld, vatten och luft hopfösta i en och samma förstärkare. Så mycket talang att universum riskerar att implodera varje gång bandet ställer sig på en scen. Rock som rör sig, rutin som konstform, religion utan en gud, en handgranat av kärlek, en storm av mysighet, en klubb där alla är sig själva, ett knark utan misär.

Jordnära, stämningsfylld rotrock med änglalik stämsång. Det svenska vemodet är aldrig längre bort än den amerikanska söderns svett; någonstans finns det nordiska sommarljuset och längtan i tonerna, spelat med den rock och tyngd i rytmen som jänkarna gett oss. Över detta sockras det med britternas känsla för poprefränger.

Kort sagt: Den Mänskliga Faktorn.