Åskväder

Vilka är ni och hur skulle ni beskriva er musik för de som aldrig hört er?

Åskväder är en trio från Göteborg bestående av tre glada herrar som har en gemensam passion för svängig rock. Bandet består av Jon Solheim, numer bosatti Gränna, Staffan Persson och Martin Olsson som båda bor i Göteborg. Musiken kan beskrivas som svängig rock med mycket popinfluenser samt en gnutta blues på sina ställen. Gillar man Hellacopters ska man definitivt kolla in Åskväder.

Hur bildades ni?

Vi bildades under en spelning med Robert Pehrssons Humbucker i Skövde. Då träffades Martin Olsson och Alex Mayr (tidigare basist) och kom underfund med att ett band skulle vara kul att starta. Jon Solheim som är en extremt duktig musiker kontaktades och det hela var i gång. Alex Mayr var dock tvungen att hoppa av då Nicke Andersson snodde honom till sitt nya band Lucifer. Skam den som ger sig, Jon kände Staffan Persson som blev anställd efter att vi testat första låten med honom i repan, det klickade direkt. Efter detta har det bara rullat på.

Vad kommer bandnamnet ifrån?

Först var det lite oklart vad vi skulle heta och många namn diskuterades fram och tillbaka. Efter samtal med en rockkonnässör (Martins brorsa Jens) stod det klart att namnet behövde vara kort, tufft och på svenska. Martin satt och körde bil en dag och namnet Åskväder poppade upp i hans medvetande som en blixt från klar himmel och på den vägen är det.

Var hämtar ni er inspiration?

Vi lyssnar på väldigt mycket olika typer av musik och även andra saker i livet inspirerar. Bland annat finns det väldigt många bra band i vår genre och närbesläktade genres, för att nämna några The Empire Strikes, The Drippers, Beat City Tubeworks och Grande Royale. Men mycket olika typer av musik konsumeras, allt från mörk metal till Sven Ingvars – allt som är bra inspirerar.

Vad är ambitionerna med bandet?

Att skapa musik som vi och förhoppningsvis andra gillar. Att få möjlighet att utvecklas tillsammans, möta nya människor och ha det gött.

Beskriv er eller bästa spelning.

Vår bästa spelning hittills var på MTS Records i Oldenburg i Tyskland. Vi spelade ett grymt set och publiken var eld och lågor. Det hör till att arrangörerna var supertrevliga och vi hade en magisk kväll. MTS är inget jättestort ställe men de som kom på giget var väldigt engagerade.

Vad kan publiken förvänta sig av er?

En riktigt bra show och ett set som inte känns långrandigt. Vi har en varierad portfölj av Åskväder att bjuda på. Vi har även riktigt cool merch.

Har ni några ritualer innan ni går på scen?

Vi brukar snacka och skratta en massa, sen är det så klart vissa obligatoriska uppvärmningsövningar, Jon gör armhävningar, Martin spelar gitarr och Staffan brukar dricka öl.

Hur ser framtiden ut för er?

Vi kommer under 2019 släppa vårt debutalbum, vi jobbar även på att få in en Tysklandsturné i augusti och en Spanienturné i oktober. Vi samarbetar tätt med Beardmen Agency och letar efter rätt skivbolag att släppa albumet på.

– Sång & Trummor – Jon Solheim

– Gitarr & Sång – Martin Olsson

Bas – Staffan Persson

Vi finns på